Mercimek Köftesi Tarifi
Mercimek Köftesi Tarifi
Hanımların günlerinde vazgeçemedikleri lezzetlerden biri de Mercimek Köftesidir. Bizde de durumlar aynen bu şekilde… Çayın yanında yenebilecek çok lezzetli bir köfte bu… Bizim evde yemeklerde de yapılıp, sofraya konur ve marulla, limonla afiyetle yenir. Yani günün her saati yenebilir. Çocuklar acıktığında evde bu köfteden varsa, hazır lavaş alıyorum ve onlara dürüm yapıyorum bayılıyorlar. Oldukça doyurucu. Ben sürekli yaptığım tarifi veriyorum. Umarım beğenirsiniz.
MALZEMELERİ:
1 bardak kırmızı mercimek
1,5 bardak köftelik bulgur
1 tane soğan
2 çorba kaşığı salça
1 demet maydanoz
1 demet taze soğan
Çeyrek bardak sıvı yağ
3 bardak su
Tuz
Kimyon
Kara biber
İsteğe bağlı pul biber
SERVİS İÇİN:
Marul yaprakları
Limon dilimleri

YAPILIŞI:
Mercimeklerimizi ayıkladıktan sonra bir süzgece alıyoruz ve akan suyun altında güzelce yıkıyoruz. Daha sonra süzerek bir tencereye alıyoruz ve ocağı açıp, haşlanmalarını sağlıyoruz. İyice yumuşatın.
Suyunu çekip, biraz bıraktıktan sonra altını kapatıyoruz ve bulgurumuzu ekleyerek, tenceremizin kapağını kapatıyoruz. Bu şekilde bulgurlar yumuşayıp, şişene kadar bekliyoruz.
Bu arada kuru soğanımızı ufak küpler halinde doğruyoruz. Taze soğanlarımızı temizledikten sonra küçük küçük doğruyoruz. Maydanozumuzu da yıkayıp, incecik kıyıyoruz.
Bir tavaya sıvı yağı alıyoruz ve kuru soğanlarımızı atıp, kavurmaya başlıyoruz. Yeteri kadar kavurduktan sonra salçamızı ilave ediyoruz ve kokusu çıkana kadar kavuruyoruz.
Daha sonra bu salçalı soğanımızı mercimeklerimizin yanına alıyoruz ve ellerimizle güzelce harmanlıyoruz. Daha sonra doğradığımız taze soğan ve maydanozu ilave ediyoruz.
Tuzunu, karabiberini, kimyonunu ve kullanıyorsak pul biberini de katıp, hepsini iyice yoğuruyoruz. Bu aşamada çok az daha sıcak su ekleyebilirsiniz.
Bir tabağa yıkanmış ve kurulanmış marulları koyuyoruz. Ardından harcımızdan parçalar koparıyoruz ve ellerimizle sıkarak köftelerimizi hazırlıyoruz.
Marulların üzerine diziyoruz ve limon dilimlerini de aralarına koyup, servise sunuyoruz.
Mercimek Köftesi hazır. Afiyet olsun…