Kayseri Yağlaması Tarifi
Kayseri Yağlaması, oldukça lezzetli ve çok da doyurucu olan ana yemeklerden biri. Yedikçe insanın iştahını açan bir lezzet. Ayrıca yapılışı da kolay. Bence mutlaka denemelisiniz.
Kayseri Yağlaması Tarifi İçin Malzemeler:
- 1 su bardağı su
- 1 su bardağı süt
- İnstant maya (1 paket)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 2 çorba kaşığı sıvı yağ
- 5 su bardağı un
İç Harcı İçin; - Yarım kg. dana kıyma
- 2 tane soğan
- 2 tane yeşil biber
- 1 tane kırmızı biber
- 2 tane domates
- 2 diş sarımsak
- 1 çorba kaşığı salça
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- Tuz
- Pul biber
- Karabiber
- 1 Türk kahvesi fincanı sıvı yağ
- 1 çay bardağı su
Üzeri İçin; - Sarımsaklı yoğurt
Sosu İçin; - 1 çorba kaşığı tereyağı
- 1 çorba kaşığı salça
- 2 çorba kaşığı sıcak su
Kayseri Yağlaması Tarifi Yapılışı:
Hamuru için su ve sütümüzü ılıtıyoruz. Yalnız parmağımızı soktuğumuzda yakmayacak ılıklıkta olmalı. Ardından karıştırma kabına alıyoruz. İçine yağ, şeker, maya ve tuzu koyup, karıştırıyoruz.
Sonrasında unu azar azar ekleyerek yoğurmaya başlıyoruz. Ele yapışmayan ama yumuşak kıvamlı bir hamur olana kadar un ekleyip, yoğurmaya devam ediyoruz. Yani klasik kulak memesi kıvamında bir hamur olmalı. Hamurumuz hazır olunca üstünü streç filmle kapatıyoruz ve yaklaşık yarım saat mayalanması için bekletiyoruz.
Diğer yandan iç harcı için soğanlarımızı soyuyoruz ve rondoda çekiyoruz. Sonra biberlerin tohum kısımlarını alıp, onları da rondoda ekiyoruz. Bu arada dilerseniz ince ince doğrayarak da yapabilirsiniz. Sarımsaklarımızı da soyuyoruz ve rendeliyoruz. Sonrasında domateslerimizi rendeleyip, hazır ediyoruz. Ayrıca dilerseniz onları da soyup, küçük küçük doğrayabilirsiniz.
Ardından tavaya sıvı yağımızı ve kıymamızı alıyoruz ve karıştırarak kavurmaya başlıyoruz. Suyunu çekince tereyağını da ilave ediyoruz. Rondoda çektiğimiz soğanların suyunu sıkıp, ekliyoruz. Bir kaç dakika sonra biberleri de ekliyoruz. İyice kavrulunca salçamızı katıyoruz ve kokusu çıkana kadar karıştırarak kavurmaya devam ediyoruz. Sonra domatesleri de katıyoruz. Ardından sevdiğimiz miktarlarda tuz, karabiber ve pul biber katıyoruz. En son sıcak suyu ekleyip, yaklaşık on dakika pişirip, altını kapatıyoruz.
Bu arada hamurumuz mayalanmış oluyor. Kabın içinden alıp, bir kez daha yoğuruyoruz. Sonra 12 bezeye ayırıyoruz. Her birini ayrı ayrı unlayarak, yaklaşık bir servis tabağı büyüklüğünde olacak şekilde açıyoruz. Yaptığımız bazlamaları teflon tavada çevirerek pişirip, kenara alıyoruz. Yani önce bir tarafını, ardından arka tarafını pişiriyoruz.
Bazlamalarımız piştikçe servis tabağına alıyoruz. İlk bazlamayı aldıktan sonra üzerine hazırladığımız iç harçta gezdirip, diğerlerini de aynı şekilde hazırlıyoruz. Yani bir kat bazlama, bir kat iç harç olacak şekilde hazırlıyoruz. En üste de harç koyup, işlemi bitiriyoruz.
Sosu için de tereyağında salçamızı kavuruyoruz. Sıcak suyu ekleyip, biraz kıvamını açıyoruz.
Sunumu:
Yağlamamızı dört parça olarak dilimliyoruz. Üzerine sarımsaklı yoğurt koyup, onun da üstüne sosumuzdan gezdiriyoruz ve sıcak olarak servise sunuyoruz. Bu arada üzerine sos yapmanız şart değil. Afiyet olsun.
Bu arada siteden ayrılmadan bir önceki yazıda verdiğim Soğanlı Börek tarifine de bakmalısınız. Oldukça lezzetli ve lahmacun kıvamında bir börek oluyor. Üstelik yapılışı da çok kolay.